вторник, 20 септември 2016 г.

Замъците  Амбоаз и Шамбор 

До Барселона и Париж - VІІ част


Програмата е натоварена.За един ден трябва да видим три от замъците по Лоара и да продължим към Париж. Жегата е ужасна - 36*С. Но,това е положението.
Замъка е разположен на възвишение над самия град. Малко се полутахме и не можехме да намерим как да стигнем до него, въпреки че го виждахме. Но благодарение на съпруга ми улучихме пътя. Всъщност както си вървиш по една уличка и изведнъж на неголям площад попадаш на входа му. От 12-ти век замъка е резиденция на графовете на Анжу. През 1434 г. е обявен за кралско владение, защото тогавашния му собственик Луи Амбоаз е обвинен в заговор. Трябвало е да бъде обесен , но краля му прощава. 
Интересен факт е , че тук е гостувал Леонардо да Винчи. В параклиса на замъка има паметна плоча,като се твърди че художникът е погребан именно тук. През 17-ти век става собственост на  Гастон Орлеански-брат на краля Луи ХІІІ. След смъртта му е върнат отново във владение на короната, но вече не е използван като резиденция, а като затвор. През Френската революция е претърпял големи поражения. Но пък от 1996 г. тук се провеждат различни възстановителни дейности.
Градините са много красиви и подредени. Приятно място за разходка.









 Параклиса, където се смята че е погребан Леонардо да Винчи.


 Уличката,по която тръгнахме и успяхме да намерим замъка.


Следващия и последен за нас замък преди Париж е Шамбор.
По пътя покрай р.Лоара .
 Ето го и него.Снимката е от интернет,тъй като не можахме да се качим толкова нависоко и да снимаме, че да се види цялата му красота.
Но пък от тук нататък снимките са си наши.

Замъкът е построен по заповед на крал Франсоа І като ловна и любовна резиденция. Не е завършен изцяло . Има 440 стаи , 365 камини и 13 стълбища на различни нива. Някои от гравюрите в замъка са дело на Леонардо да Винчи. С впечатляващи размери , много интересни кули, на които няма оръдия. Заобиколен е от огромен/приблизително 13 000 акра/ .








През тридесетте години на ХХ век замъка става държавна собственост. Тук по време на Втората световна война са съхранявани много от произведенията на изкуството от Лувъра . Картината "Мона Лиза" също е била тук.



Интересна подробност е, че е заобиколен от залесен парк. И в момента нещо се работи.
Ами това е за днес от забележителностите по Лоара. Всъщност замъците са повече от три, но ние имахме толкова време. Отпуската безмилостно намаляваше и трябваше да тръгваме за следващата дестинация от нашето пътешествие - ПАРИЖ ! Следващия пътепис можете да прочетете тук: 




Няма коментари:

Публикуване на коментар