петък, 21 април 2017 г.

Англия

АНГЛИЯ

УЕСТЪН СУПЕР МЕЪР

Тази година  пътешествията ни започнаха рано , в средата на март. Уестън сюпър меър е град в графство Съмърсет,Югозападна Англия . Попаднахме в това градче отивайки на гости на сина ни, който работи в Кралството . Намира се на брега на Атлантическия океан, има около 71 000 жители. Посрещна ни облачно време с вятър, което не беше типичното английско.




 Ето го и океана, имаше отлив.





 Водорасли, които бяха останали на сушата след отлива.




БАТ

За малкото дни, в които щяхме да сме в Англия направихме максимално запълнена програма за посещения на близки забележителности. Решено беше -отиваме в Бат. Според всеобщото мнение той е най-изящния джорджиански град на Кралството. Сутринта готови за пътешествие се отправихме към гарата , откъдето с влак потеглихме натам. На гарата има туристически информационен център , от там  си взехме брошура с маршрут на забележителностите. Тръгнахме обратно на стрелките с идеята,че потока от туристи ще бъде в обратната на нашата посока и не сбъркахме.Имахме цял ден до влака привечер, времето беше прекрасно, слънчево и не много студено.
Според легендата този град е основан от келтският владетел Бладууд, който се излекувал от проказа с водата от изворите.Римляните, дошли тук през І-ви век , построили римски бани.Част от тях са запазени и до днес.
По -късно кралица Ан преоткрива лечебните му води и той се превръща в курортно място.


Една от забележителностите тук е покрития мост " Пълтни " /Pulteney/ над река Ейвън. Построен е през 1773 г в италиански стил. Смятат , че това е първия такъв мост по рода си в света. Ето тук нещо ме загложди преди да отидем в този град. Мислех си, че моста на Уста Колю Фичето  в Ловеч е уникален и бях разочарована да науча за друг такъв. 



Магазинчетата по моста.

 Оказах се права!!!! Покрити на моста са само магазинчетата за сувенири от двете страни . Иначе нормално платно за движение без покрив отгоре. Зарадвах се за нашия си мост в Ловеч!!!! Техния не е като нашия!!!



В дъното е хотел "Гарфънкъл".

















 Видях цъфнало дръвче,макар че при нас в България още нямаше и си помислих да си сваля мартеничката и да я сложа там. И учудването ми голямо като видях, че вече бях изпреварена.
Кралският полумесец / The Royal Crwscent /
Една от най-известните забележителности на града . Комплексът от сгради е построен от Джон Ууд - младши между 1767 - 1775 г. Състои се от 30 къщи,които днес са разделени на апаратаменти. Под Кралския полумесец се простира парк Роял Виктория- най-голямата зелена площ в града, около 230 декара.




Circus
Circus е друг шедьовър на джорджианската архитектура. Разположен е около група чинари, тридесет и три почти еднакви домове от варовик ,оформящи кръг вдъхновен от Колизеума и с точните размери на Стоунхендж .Проектиран от Джон Ууд-старши . Казват, че ако се направи снимка от високо площадът "Сиркъс" , Кралският полумесец и улицата,която ги свързва изглеждат като ключ. Снимката е от интернет, но се виждат добре сградите.

Направи ми впечатление, че етажа под нивото на улицата е пригоден за живеене. 












 Чинарите,за които стана дума.

Залите за събирания / Assembly rooms/
Следващата ни спирка бяха залите за събирания. Емблематично място за сбирки през джорджианската епоха.Разрушени са през Втората световна война и възстановени през 50-те и 60-те години на миналия век. Зала за чай, осмоъгълната зала за игра на карти, балната зала изведнъж ви пренасят във времето на Джейн Остин.
Залата, в която се сервира чай по стария традиционен начин.
Балната зала.




Продължаваме напред и сме пред площад ,на който са Римските бани и Църквата на масоните.Имах усещането , че поне половин Китай беше се изсипал ,за да разгледа баните. То една снимка като хората не можахме да направим. За баните има изписани доста статии и пътеписи,така че ако искате може да ги прочетете. Но ние се отправихме към църквата.












 Знаете ли какво е това на количката? Ще ви кажа - огледало!!!! И служи да гледате в него богато украсения доста висок таван, за да не ви се схване врата  ;) . Е , изумена бях. Какво да кажа? Мислят хората за туристите.
 Уникални витражи има в тази църква.



Органа .












От филмите имах изградена представа за висшето им общество, което се разхожда из красивите паркове, времето като че ли е спряло и нищо не разваля забавленията им като лов,игра на голф, балове . И попадайки в този град виждам, че това е мястото, което съм  си представяла.Тук свършва нашата разходка в Бат. Време беше за обратното пътуване. На следващия ден ни очакваше Лондон. 
 Втората част на пътеписа можете да прочетете тук :  http://mynewtrips.blogspot.bg/


           

1 коментар: